W pierwszych wiekach Wielki Post obejmował tylko Wielki Piątek i Wielką Sobotę.
W III wieku poszczono już cały tydzień, zaś na początku IV wieku, na pamiątkę czterdziestodniowego postu Jezusa na pustyni oraz czterdziestu lat wędrowania Izraelitów po ucieczce z Egiptu, został przedłużony do czterdziestu dni.
W VII wieku, Kościół katolicki za początek postu przyjął szóstą niedzielę przed Wielkanocą. Ponieważ niedziele wyłączone były z postu, aby zachować 40 dni pokutnych, ich początek przypadał na środę. Od 1570 roku był to już zwyczaj powszechnie obowiązujący w Kościele. W tym dniu na znak pokuty posypywano głowę popiołem.
Wielki Post w Kościele jest traktowany jako czas pokuty i nawrócenia. Jego zaleceniami
są post, jałmużna i modlitwa.
Tradycje i obyczaje wielkopostne.
Wielki Post rozpoczynał się od posypania głów popiołem, udzielenia wsparcia biednym
i pochowania wszystkiego co wiązało się z zabawą. W czasie postu chleb smarowało się powidłem a nie masłem, lub maczano go w oliwie. Podawano śledzie bez śmietany, kawa również była bez śmietany i bez cukru, za to z palonych żołędzi. Pito herbatę lipową, zamiast deserów podawano mało słodkie ciastka zwane "wiekuistymi", gdyż można je było jeść w pół roku po upieczeniu.
Kobiety na sześć tygodni zdobiły się czarnymi drobiazgami.
Zdarzało się, iż w czas postu dzieciom chowano zabawki zostawiając tylko te najbardziej zniszczone, a zamiast baśni czytano im żywoty świętych.
W XIX wieku mężczyźni musieli wyrzekać się alkoholu i cygar.